V Wojewódzki Festiwal Farmacji Tanecznych o tematyce ekologicznej pod hasłem Taneczne wygibasy

21 maja w Kieleckim Teatrze Tańca odbył się
zorganizowany przez:

• Przedszkole Samorządowe nr 14 im.  Marii Kownackiej  w Kielcach,
  • I Społeczne Przedszkole im. Mikołaja Reja w Kielcach,
  • Kielecki Teatr Tańca w Kielcach.

Honorowy patronat nad konkursem  objął Prezydent Miasta Kielce Pan Wojciech Lubawski, a nagrody ufundował Dyrektor Wydziału Usług Komunalnych i Zarządzania Środowiskiem w Kielcach Pan Ryszard Muciek.

W festiwalu wzięło udział 6 przedszkoli z województwa. Zespoły taneczne oceniało jury w składzie:

• Elżbieta Pańtak - przewodnicząca jury. Tancerka, pedagog tańca, choreograf. Współzałożyciel i dyrektor Kieleckiego Teatru Tańca.
  • Anna Budnicka- pedagog, choreograf i  koordynator d/s zespołów tanecznych w Szkole Tańca Kieleckiego Teatru Tańca, oraz  pedagogi choreograf  w zespołach Impuls.
  • Hubert Stachura - artysta tancerz, dyplomowany przez Związek Artystów Scen Polskich w Warszawie. Wieloletni nauczyciel i choreograf Studio Tańca „MIMESIS”.

Jury poddało ocenie choreografię, dobór muzyki, estetykę i ekspresję ruchową, kostiumy oraz ogólny wyraz artystyczny. Jury po burzliwej naradzie przyznało I, II, III miejsce oraz 3 Wyróżnienia, które otrzymały :

• I miejsce - Przedszkole Samorządowe nr 23 w Kielcach,
  • II miejsce - Przedszkole Samorządowe im. Pluszowego Misia w Nowinach,
  • III miejsce - Przedszkole Samorządowe nr 14 Im. Marii Kownackiej w Kielcach.

Wyróżnienia:

• Przedszkole Samorządowe nr 18 w Kielcach,
  • Bajkowe Przedszkole im. Kubusia Puchatka w  Kielcach,
  • Przedszkole Samorządowe nr 2 w Kielcach,

W trakcie obrad Jury, prezentowali się tancerze z zespołów Impuls ze Szkoły Tańca Kieleckiego Teatru Tańca. Wszyscy uczestnicy festiwalu otrzymali statuetki, dyplomy i nagrody, które wręczała przewodnicząca jury, Pani Dyrektor Elżbieta Pańtak i członkowie jury Pani Anna Budnicka i pan Hubert Stachura. Dodatkowo jury przyznało nagrody specjalne dla dzieci, które wykazały się doskonałym wyczuciem rytmu w postaci zaproszeń  na zajęcia taneczne do Szkoły Tańca Kieleckiego Teatru Tańca.

Festiwal okazał się pięknym widowiskiem, dostarczającym cennych doświadczeń dzieciom, nauczycielom – instruktorom, a wszystkim widzom miłych wrażeń i bogatych przeżyć artystycznych.