Festiwal Tańca "Taneczne wygibasy"

Dnia 22 maja 2017 r. odbyła się IV Edycja Wojewódzkiego Festiwalu Przedszkolnych Formacji Tanecznych o tematyce ekologicznej pod hasłem TANECZNE WYGIBASY.

Współorganizatorami festiwalu byli:

• Przedszkole Samorządowe nr 14 im. Marii Kownackiej w Kielcach,
  • I Społeczne Przedszkole im. Mikołaja Reja w Kielcach,
  • Kielecki Teatr Tańca.

Przedsięwzięcie objęte było patronatem: Prezydenta Miasta Kielce, a nagrody ufundował Pan Ryszard Muciek- Dyrektor Wydziału Usług Komunalnych i Zarządzania Środowiskiem w Kielcach. W tym roku do przeglądu stanęło 9 przedszkoli z województwa świętokrzyskiego. W festiwalu też udział wzięły dziewczynki z naszego koła tanecznego Promyczki, które przygotowała pani Izabela Lawrenc.  Z dumą oglądaliśmy profesjonalnie i z sercem przygotowane wystąpienia  wszystkich naszych przedszkolaków. Artystyczne prezentacje dziecięcych zespołów były bardzo efektowne, starannie przygotowane pod względem tanecznym wraz z dbałością o estetykę ubioru. Wszystkie dzieci zatańczyły wspaniale!

W konkursowym Jury zasiedli specjaliści z dziedziny tańca w osobach: pani   Anna Budnicka - pedagog tańca, choreograf z Kieleckiego Teatru Tańca, jako przewodnicząca jury, pan Hubert Stachura - artysta,tancerz dyplomowany przez Związek Artystów Scen Polskich w Warszawie oraz pani Monika Wielińska - założycielka, instruktor i Choreograf Studio tańca 3 YOUR MIND. Rozstrzygnięcia konkursu tańca Jury dokonało po obejrzeniu wszystkich zespołów tanecznych i przyznało trzy miejsca oraz dwa wyróżnienia:

• I miejsce zdobył zespół Twisterek z I Społecznego Przedszkola im. Mikołaja Reja w Kielcach z układem tanecznym Tańczące mrówki do utworu Urszuli Dudziak –Papaja,
  • II miejsce Cichacze z Przedszkola Samorządowego nr 3 im. Robinsona Crusoe w Kielcach zaprezentowały układ choreograficzny pt. Taniec kwiatów,
  •  III miejsce zdobyły nasze Promyczki, które zaprezentowały Taniec łabędzi do utworu Piotra Czajkowskiego Jezioro łabędzie.

Serdecznie gratulujemy wygranych i życzymy dalszych sukcesów małym wykonawcom oraz ich opiekunom.